Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Středa 06.06.2012, 21:06

E3 2012 - Sony a Nintendo

Sony - Tedy, že to i Sony celé postaví na hrách, to jsem vážně nečekal. Ale proč vlastně ne? Měla se čím pochlubit - Beyond: Two Souls je vedle Watch Dogs druhým vrcholem E3. Na poměry Quantic Dream to bylo hodně akční, ale nestěžuju si. Měl jsem chuť pustit ukázku nehrající rodině či přátelům a hrdě jí uvést se slovy: "Vidíte, takhle dneska vypadají hry..." Že takhle vypadají jen hry Davida Cagea bych zamlčel, ten člověk je génius! Dál. PlayStation All-Stars Battle Royale je bojovka, takže zcela mimo můj revír. Komentovat, že jde o vykrádačku SSB je asi zbytečné, spíš mě zaujala cross-play/save podpora. Víc takových her, i když si nedokážu představit, že si někdy koupím obě verze najednou. Podobně jsou slibné plány na využití Vity jako ovladače PS3 hry (tady konkrétně u Little Big Planet), které by mohly nabídnout stejné vychytávky jako WiiU.

Pak přišla chvíle Vity. Call of Duty: Black Ops: Declassified je pro mě zatím nečitelné, nic o hře nevíme, ale je třeba říct, že tahle jedna samotná hra může Vitě hodně pomoci. Představuju si, že Sony přišla s prosíkem do Acti s nápadem na Call of Duty. Když se jí vysmáli, slíbila, že odpustí licenční poplatky. A když jí slušně ukázali dveře, nabídla, že zaplatí vývoj. A tak se dohodli ;). Zpátky do reality - Assassin's Creed III: Liberation (jsem sám, kdo si vzpomněl na Killzone?) je další blockbuster ušitý na míru Vitě, s holkou v hlavní roli. Beru! Ubisoft má vůbec se Sony dobré vztahy, jistě jste si všimli, že se i na jeho vlastní konferenci všechno hrálo s DualShockem.

Projekt Wonderbook si u řady novinářů vysloužil poměrně příkré odsouzení, já bych byl trochu benevolentnější. Bylo asi trochu nešťastné, že tahle část prezentace zabrala celých 13 minut, ale jinak to má hlavu a patu. Sony má s augmented reality a produkty vázanými na Eye dlouholeté zkušenosti a musí vědět, že pro ně má nemalou cílovou skupinu. Děti. Páni komentátoři a publikum z Twitteru a NeoGAFu si pochopitelně zahraje raději God of War: Ascension (za mě nemastná neslaná ukázka) a především můj třetí vrchol E3, The Last of Us, který slibuje zábavu plně v ranku, na který jsme od Naughty Dog zvyklí. Hra mi připomínala I Am Alive - postapokalyptický setting, nedostatek munice a starost o malé děvče (a její vysoká AI) budou, pevně doufám, nedílnou součástí hratelnosti. Ještě bych podotkl, že Beyond a Last of Us vypadají lépe než cokoliv na Xboxu 360, spíše než výkonu hardware to ale přičítám talentu vývojářů.

Říkalo se, že bude překopaný systém PSN a PlayStation Plus, ale jediné, co se stalo, bylo přišlápnutí plynu. V prvním případě příslib 200 her na PSN v následujících 12 měsících, v případě druhém větší počet lákadel (= her zdarma) v rámci nabídky Plus. Jsem jejím předplatitelem a nemůžu si jí vynachválit. Když tak nad tím přemýšlím, tohle dopadlo lépe než nějaký úplně nový koncept, o kterém se spekulovalo - online hraní je stále zdarma, Store mi vyhovuje a nepovinný Plus v rozšířené podobě samozřejmě taky. Takže... Last Guardian a Agent nikde, cloud jakbysmet, jinak ale s herním line-upem naprostá spokojenost. Sony to od prohrané bitvy s Microsoftem asi nezachrání, ale co je mi vlastně potom. Hry jsou hry. 7/10

Nintendo - Nintendo jako jediné prezentovalo nový hardware a na svých tiskovkách většinou oznamuje množství nových her, takže se čekalo, že bude závěrečná tisková konference zlatým hřebem. Líbí se mi, jak si Nintendo bere za vlastní japonskou zdvořilost a jeho prezentace postrádají tu typicky americkou pompéznost (nejlépe je to vidět na aktivitách Nintendo Direct a Iwata Asks, které vedle okázalého PR západního střihu působí až nepatřičně). Mám taky jistou slabost pro Reggie Fils-Aimeho, který svým charismatem protějšky z Microsoftu a Sony zřetelně převyšuje a výborně tak doplňuje onu japonskou střídmost.

Ovšem pokud jde o obsah, bylo to letos slabé. Série Pikmin mi osobně nikdy neučarovala, ale to je věc subjektivní, takže budiž - přesto mi to jako hlavní oznámení first-party titulu pro WiiU připadá hodně málo. New Super Mario Bros. U bude určitě fajn, ale stěží jej lze považovat za plnohodnotného Maria v ranku Super Mario 64 nebo Super Mario Galaxy. Wii Fit U a Sing je úlitba mainstreamu, překvapivě slibně vypadá Lego City Undercover, ale ze slavných sérií Nintenda už nepřišlo nic. Žádný Metroid, žádný Donkey Kong, žádný Advance Wars, Super Smash Bros, Kirby, Animal Crossing, Mario Kart nebo Starfox, natož vloni nenápadně naznačená Zelda. Před úplným zklamáním Nintendo zachránil slušný third-party line-up v čele s Ubisoftem. I tady mám ale drobný problém - Mass Effect 3, Trine nebo Batman: AC (ve skvělé detailní ukázce) a řada dalších už jinde dávno vyšly (případně v době vydání konzole vyjdou) a jejich efekt na prodeje tak bude jen omezený. A fakt jsem zvědavý, kolik si Nintendo bude účtovat za Trine.

Hardware vypadá slibně a to, co jsme se dozvěděli (design, parametry, podpora dvou GamePadů...), mě potěšilo, jenže toho pořád dost nevíme. Hlavně cenu a datum vydání, které se nezadržitelně blíží! Miiverse mě míjí a z prominentní desetiminutové (!!) prezentace Nintendo Landu jsem byl zmaten - jako kompilace miniher to marné nebylo, ale zjevně za tím mělo být víc. 3DS? Po zlevnění či novém designu ani vidu ani slechu a vzhledem k plánované dnešní prezentaci (velmi pravděpodobně bez nových oznámení) se i hry dočkaly jen kratších ukázek. Ty se ale povedly - na Paper Mario i Luigi's Mansion: Dark Moon se moc těším a fakž, že si New SMB 2 zahraju už v srpnu, byl možná nejlepší zprávou celé konference. Pro mě velké zklamání. 3/10