Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Konzole | Pátek 29.09.2006, 22:55

10 let Nintenda 64

Právě dnes slavíme desetileté výročí od premiéry Nintendo 64. Pravda, mohli jsme ho slavit už v červnu, kdy uběhlo deset let od launche v Japonsku, nebo naopak až za pár měsíců v březnu, kdy se N64 dostalo na trhy v Evropě, to je vcelku fuk. Ale v červnu mi to uteklo a zapomenout bych mohl snadno i v březnu příštího roku, tak berme za rozhodující premiéru americkou, ke které došlo právě 29. září 1996.

Nintendo 64 je konzole, o které se obecně hovoří jako o neúspěšné a má se za to, že odstartovala úpadek Nintenda. Je to domněnka mylná ? N64 byla konzole výdělečná, byť zisky bezesporu zůstaly za očekáváním firmy a byť v této generaci Nintendo muselo trůn nejúspěšnějšího výrobce konzolí uvolnit pro Sony. Musím přiznat, že moje vzpomínky na tuto konzoli nejsou výhradně pozitivní. Tak třeba ceny - už se mi díkybohu asi nikdy nestane, abych utratil za hru přes tři tisíce korun. Původní distributor MPM bral tehdy Nintendo hry jako doplněk svého hlavního zaměření na modeláře a z cenové politiky si nedělal velkou hlavu. Ostatně, stejně jako celé evropské Nintendo.

Jinak mám ale vzpomínky fantastické. Nintendo 64 byla koneckonců platforma, která mě uvedla do světa konzolí. Měl jsem určité zkušenosti už dříve, ale teprve tohle byla láska na první pohled. Její plody? Tak předně nezapomenutelná dvojice plošinovek Banjo Kazooie (viz včerejší příspěvek ? chci se k ní obšírněji vrátit během několika týdnů), které zdatně konkuroval Donkey Kong 64. Dále prvotřídní střílečky GoldenEye a Perfect Dark, jedna z posledních opravdu vtipných her Conker?s Bad Fur Day, arkádový Mario Tennis a samozřejmě naprosté vrcholy herní historie ? Super Mario 64 a oba díly Legend of Zelda. A to není zdaleka kompletní výčet výborných her, N64 totiž nevynikalo kvantitou, ale kvality poskytovalo více než dost.

Když se řekne Nintendo 64, vybaví se mi i na první pohled podivný, ale ve skutečnosti geniální a v určitých ohledech dodnes nepřekonaný ovladač nebo ony nešťastné cartridge, které ale měly něco do sebe (obzvláště když vlastním australskou speciální pozlacenou edici Legend of Zelda...). Na co si vzpomenete vy? Pro oprášení paměti - aktuální výroční vzpomínka na serveru 1Up, detailní záznam ve Wikipedii, české recenze na Bonuswebu (několik nejstarších je z mého pera) a slavné vánoční video na YouTube. Připomínám také, že už nějaký čas existují velmi solidní emulátory, takže pokud vám tahle éra z jakéhokoliv důvodu utekla, není důvod k slzám...