Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Pondělí 27.01.2020, 22:29

Nintendo 3DS

Handheldy jsou prima. Ať vzpomínám, jak vzpomínám, spokojen jsem byl prakticky se všemi, které jsem kdy měl - nejvíc samozřejmě s Game Boyem (a později GBC, GBA a GBA SP), ale doslova stovky hodin mi do očí svítily i oba displeje Nintenda DS a ještě o pár stovek hodin víc i PSP. Před mnoha lety jsem sice marně toužil po Nomadu (přenosný Mega Drive, obrovský krám s děsivou spotřebou), ale zato jsem (byť většinou až dávno po jejich ústupu ze slávy) vlastnil Lynxe, NeoGeo Pocket, Game Gear i N-Gage. Handheldy mám zkrátka rád a nejsou pro mě zdaleka jen povyražením na cesty - to zmiňuju proto, že mi řada známých (často náruživých hráčů) říká, že by handheld nevyužili, protože jednoduše necestují. Myslím, že to je nepochopení podstaty kapesních konzolí - pro mě jsou (a dnes sem samozřejmě řadím i mobilní telefony či iPady) v první řadě zosobněním jakési herní svobody. Game Boy a jeho následovníky vytahuju nejen v metru nebo letadle, ale i na záchodě, na lavičce v parku, ve frontě na poště nebo kdekoliv jinde, u počítače při instalaci Windows, v posteli, za volantem v nějaké šílené koloně (!!!) nebo třeba u televize při reklamní přestávce.

Něco je možná trochu přitažené za vlasy a zcela správně můžete namítnout, že ke stejným účelům používáte knihu, ale pointa je zřejmá - handheld můžete na rozdíl od PC a konzolí použít kdykoliv, kdekoliv a jakkoliv. Stačí pár minut relativního klidu, kterých průměrný člověk během dne minimálně šedesát nastřádá. Já tedy rozhodně a i když je často věnuju i těm knihám, časopisům nebo hudebnímu přehrávači, máte už určitou představu o tom, jak vřelý je můj vztah k handheldům.

3DS jsem měl poprvé v ruce kdesi na výstavě a samozřejmě jsem si s ním pohrál i v době, kdy byl čerstvě na trhu, s nákupem jsem se ale tentokrát rozhodl ze zřejmých důvodů počkat - nebyly hry. A tak se svým hodnocením přicházím až nyní, bezmála po roce od premiéry v březnu loňského roku. Vezmu to hezky popořádku, jedno po druhém...

3D
: Možná i tohle všechno je důvod, proč mi zatím Nintendo 3DS k srdci příliš nepřirostlo. Alespoň tedy jeho základní prodejní lákadlo v podobě 3D obrazu bez brýlí. Prostorový obraz vnímám bez potíží a bez bolesti či únavy, jen v něm zkrátka nevidím nic zajímavého, což platí vedle 3DS i pro 3D televize a do značné míry i pro IMAX kino. Z těchto tří případů mi navíc 3DS vychází nejhůře - zatímco u prostorového obrazu v televizi a kině jistý přínos (daný větší obrazovkou a s tím související imersí do děje) vnímám, u 3DS jde jen o gimmick. A co je horší, zatímco 3D v televizi a v kině mohu ignorovat a zvolit stejný program ve 2D, u 3DS jsme díky jedinému SKU nuceni k pořízení drahého přístroje bez alternativy.

Věřte mi, snažím se na věc dívat pozitivně a doufám, že časem přijdou i tituly, ve kterých bude 3D obraz opravdu pozoruhodný či sugestivní a třeba bude mít i své opodstatnění v hratelnosti, stál bych první ve frontě na odlehčenou verzi, jakési Nintendo 2DS. Při svém testování (dosud jsem s přístrojem strávil přibližně 10 hodin, tedy zcela jistě méně než v podrobnějších testech, které jsou dostupné na českém internetu) jsem 3D efekt po několika minutách vypínal, ať už šlo o jakoukoliv z cca šesti her. A musím si ještě jednou přisadit - nebylo to jen kvůli tomu, že mě 3D prostě nebaví, ale i proto, že mě tu štve. Nutnost držet stejný úhel a podobnou vzdálenost jakož i drobné zpoždění při ostření očí mi kazí onu svobodu, o které jsem mluvil v prvním odstavci a které si na handheldech tak cením.

Další featury: Že Nintendo používá 3D obraz jako hlavní lákadlo nového handheldu je evidentní, mě osobně jako nejzajímavější připadají jeho sociální funkce a jsem přesvědčen, že je v dlouhodobém horizontu ocení i běžní hráči. Jsem velmi zvědavý, jak budou hráči vnímat 3D obraz za rok či dva - nejspíš by bylo naivní očekávat, že si ho všichni vypnou a zejména mladá generace jej podle všeho bude považovat za samozřejmý standard. Věřím však, že výhody StreetPassu ocení bez výjimky všichni.

Podobně čekám nápadité věci od akcelerometru a gyroskopu, i když si nemůžu nerýpnout a nepoznamenat, že je NGP v tomto směru vybavena viditelně lépe - navíc má GPS a kompas, k tomu i zadní dotekový touchpad, o 3G nemluvě, viz dále.

Obecně jsem také v očekávání... - online služby blabla

Design:

Hry:


 (byť rozhodne netvrdím, že všechny věnuji hrám)