Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Pátek 13.07.2012, 15:44

Dohráno: Mutant Mudds

Pokud máte taky bezprizorní 3DS a trpíte při nekonečném čekání na další velké hry, mám pro vás dvě dobré zprávy. První je, že se "osvoboditel" blíží - už 17. srpna vyjde New Super Mario Bros 2. A druhou je Mutant Mudds, poctivá old-school plošinovka, která je dostupná na Nintendo eShopu za 8£, tedy 260 korun. Následující řádky nicméně patří i PCčkářům - Renegade Kid aktuálně pracují i na PC portu Mutant Mudds, který by se měl už brzy objevit také na Steamu (s dvacítkou exkluzivních úrovní).

Mutant Mudds není zrovna gejzírem originality a nedisponuje ani výjimečnou grafikou. Ta se může podle traileru jevit dokonce jako odfláknutá, ve skutečnosti je ale - tak jako všechno ostatní - jednoduše konzervativní. Tradice je tu ostatně cítit prakticky odevšad. Stejně jako výzva! Hratelnost je tvořená tradičním mixem skákání po plošinkách a střílení nepřátel. Herní mechanika je triviální a je postavená na možnosti prodloužit si výskok opakovaným stisknutím tlačítka - alespoň do doby, kdy se do hry zapojí jeden ze tří power-upů, které design lehounce komplikují.

Strach jsem měl z vysoké obtížnosti, ale hra mě v tomhle směru docela potěšila, když nabízí poměrně plynule stoupající obtížnost toho typu, kdy se vztekáte a kroutíte hlavou, ale v jakémsi tranzu hrajete dál. Dokud nevyhrajete. Ano, je obtížná, ale uspokojujícím způsobem. Dvacítka úrovní se čtyřminutovým časovým limitem (to abyste měli představu o celkové délce) neobsahuje žádné checkpointy, což bylo občas mrzuté, ale díky poměrně benevolentnímu designu (složitější situace se zpravidla nacházely v první polovině levelů, takže metoda pokus/omyl není zas tak frustrující) se to s trochou snahy zvládnout dalo a já Mutant Mudds po cca šesti hodinách pokořil, dokonce i se všemi mincemi (100 v každém levelu). Dvacítku speciálních/tajných úrovní jsem zatím nechal bez povšimnutí, ale pokud bude 3DS sucho pokračovat, třeba se k nim někdy vrátím.

Hoďte za hlavu předsudky získané nakupováním na AppStore a uznejte, že 260 korun není za těch zhruba pět (ale taky možná deset) hodin vydařené hratelnosti moc. Desítkové a devítkové recenze (a je jich hodně) jsou sice na můj vkus trochu příliš nadšené, ale opravdu jen trochu - Mutant Mudds v tuhle chvíli patří mezi to nejlepší, co si na eShopu můžete pro svou opuštěnou 3DS koupit. Neoslní převratnou myšlenkou ani kulervoucím zpracováním, nicméně baví prostou retro hratelností, kterou už jste dost možná zažili stokrát, ale milerádi si jí střihnete postoprvní.

Doporučená četba a odkazy: Hezký článek Hookshotu přirovnávající Mutant Mudds k plošinovkám ze zlaté éry Game Boye. * Blog šéfa Renegade Kid Joolse Watshama skýtá pár zajímavých příspěvků - několik rad k vydávání her na 3DS eShopu a další tipy, jak uspět. * Kompletní soundtrack v prodeji "za vaši cenu". Není to žádný zázrak, ale je to chytlavá old-school klasika, která potěší. * Bomb Monkey je novinka od Renegade Kid (v Severní Americe už dostupná, v Evropě snad během pár týdnů), logická hra podporující versus/co-op multiplayer pro dva na jednom 3DS! Viz web.