Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Úterý 28.08.2012, 14:12

Dohráno: Dead Nation

Zombie her je dost a jejich fanoušků zjevně taky. Já osobně je sice nevyhledávám, ale pár dobrých už jsem hrál. Teď k nim můžu přidat i Dead Nation a i když to není rank Left 4 Dead nebo Plants vs. Zombies (nebo Doom a Blood, tam jsou zombies přece taky!), spokojen jsem byl. Jde o top-down střílečku od Housemarque, kteří se vyprofilovali jako solidní vývojáři stahovatelných her (vyzdvihl bych zejména různé díly Super Stardust na PS3/PSP/Vitu a Outland na PS3/X360). Na svou AAA šanci teprve čekají, ale nedávno se dohodli s Roviem na vývoji konzolových verzí Angry Birds Trilogy a co si budeme povídat, to je šance jako řemen.

Nebudu to protahovat, Dead Nation je téměř dva roky stará hra a kdo chtěl, ten už si jí pravděpodobně zahrál. Už proto, že byla v rámci omluvy "Welcome Back" po hacku PlayStation Network ke stažení zdarma. Tedy stručně - lehce isometrický, téměř top-down pohled a screenshoty s desítkami nemrtvých naznačují, že jde o odpočinkovou bezduchou střílečku. Do jisté míry to tak je, ale čím vyšší obtížnost zvolíte, tím taktičtější přístup budete muset zvolit. Prostoru je tu pro něj víc než dost (různé zbraně, rozmanité metody odlákání, využívání prostředí a zejména světla atp.), což dvojnásob platí pro kooperační režim. Oceňuju skvělé twin-stick ovládání (levou páčkou pohyb, pravou střelba do daného směru), které je podobně jako u Super Stardustu dobře citlivé a pro tento typ hry se dobře hodí. Příběh je zbytečný, i to málo, o co se tvůrci lacinou komiksovou formou snaží vyprávět moc nefunguje, ale nevadí to. No a takovou třešničkou na dortu je pozoruhodný systém leaderboardů, kde bojujete za svoji zemi, kterou se snažíte vyčistit od nemrtvých rychleji než ostatní země (velikost populace je tu zohledněna a ČR si nevede vůbec špatně). Vzato kolem a kolem solidní zhruba pětihodinová kampaň rozšířená letos o poměrně atraktivní DLC. Za ty peníze Dead Nation rozhodně stojí.


Ještě malý postřeh. V poměrně svízelné situaci Vity by možná stálo za to zauvažovat o naportování Dead Nation a dalších starších PSN her na Vitu. Kvalitních stahovatelných her jsou na PlayStation 3 desítky a pokud by hry jako Echochrome, Pain, Joe Danger, Last Guy nebo celá série PixelJunk (to abych jmenoval jen tituly vydávané či vyvíjené v partnerství se Sony) existovaly ve verzi pro Vitu, atraktivitu handheldu by to v očích hráčů o něco málo vylepšilo. Nemám ponětí, nakolik rozdílné jsou technické parametry PS3 a Vity, ale vzhledem k Cross-Buy funkci (tj. existenci stejné hry na obou platformách a jejich společné aktivování za jednu cenu) to nebude neřešitelný oříšek. Spíše je to otázka peněz. Mě by se to každopádně líbilo, restíků mám na PSN celkem dost a většina těch her by Vitě slušela.