Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Středa 09.01.2008, 01:22

Illusion Softworks = 2K Czech

Illusion Softworks po deseti letech (sakra, to nám to letí) mění svého vlastníka i jméno a stávají se studiem 2K Czech vlastněným americkou společností Take-Two Interactive. Nepochybně skvělé zprávy pro firmu, ale co pro hráče? Inu, dle selského rozumu je to jednoduché: pokud firmě Take-Two stálo české studio za ty peníze, pak musí být přesvědčená, že jim nějaké jiné (a ještě větší) vydělá, což v tuto chvíli znamená především fakt, že mají důvěru v druhý díl Mafie. Neboli naopak, aby to bylo ještě srozumitelnější: pokud by američané nebyli přesvědčeni o kvalitách Mafie 2, pak by firmu (a spolu s ní i značku Mafie) rozhodně nekupovali.

O ceně nemá význam spekulovat. Mám jistý soukromý odhad a v ekonomických médiích se objevily a jistě ještě objeví nějaké více či méně přesné výstřely, ale přesnou sumu se zřejmě nedozvíme dříve, než Take-Two vydá svojí výroční zprávu. Na tu si navíc hodně dlouho počkáme - fiskální rok T2 končí na konci října a vzhledem k tříměsíční lhůtě to vychází (pokud se někde nepletu) až na konec ledna příštího roku. Něco se snad dá odhadnout z hodnoty posledních akvizic Take-Two (Irrational Studios za cca 12 milionů dolarů, Firaxis za bezmála 27 - mimochodem, skvělá společnost, ne?), ale každý podobný obchod je velmi specifický a jen těžko porovnatelný. Nezapomínejme také, že se Illusion Softworks po zlaté éře mezi lety 1999 a 2003 (vydání Vietcongu, Mafie a obou dílů Hidden & Dangerous) příliš nedařilo - neúspěšná byla zejména "košická odysea" a také délka vývoje pokračování Mafie naznačuje, že ne všechno probíhalo podle plánu, což jistě stálo investory nemalé peníze (které se teď vrací zpátky). Inu, je to trochu klišé, ale v dnešní pro vývojáře velmi nejisté a riskantní době je jistota a zázemí velkého vydavatele více než adekvátní kompenzací za ztrátu nezávislosti. Illusion Softworks nejsou první ani poslední, kdo se o tom přesvědčili.

V této souvislosti je ale zajímavá úvaha nad budoucností ostatních her Illusion Softworks. Osud Enemy in Sight se zdá být dávno zpečetěn: Marc Wilding z IS už před více než rokem potvrdil zmenšení vývojářského týmu do doby, než si Atari vyřeší finanční problémy, což by stačilo samo o sobě, nicméně i z jiných zvěstí a náznaků se zdá, že byla hra zrušena nebo pozastavena, byť to v IS nikdy oficiálně nepotvrdili (a na svém webu ho dokonce stále vedou v kolonce "v přípravě"). Daleko zajímavější je druhý projekt, který ve stejném rozhovoru Wilding popsal jako "hodně akční střílečku ze současnosti". Kromě toho víme, že se bude jmenovat Moscow Rhapsody a že hru vydá japonský publisher D3. Takže, co s ním? Rád bych věřil, že jde o podobně ambiciózní a nadějný titul jako Mafie 2, ale je otázkou, jak s jeho dokončením zamává nový vlastník IS. Předpokládám, že ho vzhledem k existující smlouvě zrušit nejde a musí být řádně dokončen, ale vžijte se do situace 2K - máte 200 vývojářů a dva projekty, jeden svůj vlastní, na který hodně sázíte a jeden, který musíte dokončit pro jiného vydavatele. Na který z nich pošlete své nejlepší vývojáře? Na kterém z nich jich necháte pracovat více? Pevně ale doufám, že jen maluji čerta na zeď (ostatně, zdůrazňuji, že jde jen o spekulace, vlastně ani nevím v jakém stádiu vývoje projekt je) a že i Moscow Rhapsody bude prvotřídní hra.

Ale zcela upřímně, ve srovnání s Mafií mi je tahle hra vcelku ukradená (alespoň tedy zatím, koneckonců o ní nic nevíme) a americká akvizice českého studia je podle mého názoru dobrým příslibem právě především pro Mafii 2. Názory o záměrném bojkotu hry kvůli upřednostnění GTA IV (plus spousta dalších podobných, viz tradiční chytráci na fórech) jsou směšné a já jsem v tuto chvíli přesvědčen, že až si Mafii 2 v roce 2009 zahraju (ano, moje prognóza stále platí), budu nadšený. A kromě toho, nezní 2K Czech skvěle?

PS: Jako vzpomínku na časy minulé doporučuji tenhle vynikající profil Illusion Softworks od Tomáše Krajči (vyšel právě v období, kdy končila ona zlatá éra, ve které vyšly zatím nejlepší hry tohoto studia). Jó, to byly časy...