Jan Modrák: Osobní deník (nejen) o videohrách

Všeobecné | Středa 11.11.2009, 23:56

GDS 09: Jakub Dvorský představuje Machinarium

Představení Machinaria v podání Jakuba Dvorského nasadilo hned na úvod GDS dost vysokou laťku a podle mého názoru patřilo mezi to nejlepší, co letošní ročník vývojářského dostaveníčka přinesl - a říkám to přesto, že bylo povídání určeno spíše lidem, kteří hru nehráli, zatímco já už jí dohrál. Marná sláva, hra sbírá v recenzích samé devítky, její tvůrci už dostali kdejaké ocenění a z pozice nezávislých vývojářů mohou mluvit od srdce.

Jakub na počátku hovořil o pozadí vzniku projektu (sám už se před lety podílel na adventurách Dračí Historie a Asmodeus), kdy Samorost původně vytvořil jako diplomovou práci a po pozitivní odezvě se rozhodl v herním vývoji pokračovat. Za dvojku už si účtovali pár dolarů, nicméně i po čtyřech letech se tahle drobná flashovka stále prodává a podpořila vývoj Machinaria, na kterém většina týmu pracovala zadarmo, s vidinou podílu ze zisku z prodeje. Vývoj Machinaria trval tři roky a Jakub v přednášce velmi poutavě popisuje celý proces, včetně inspirace a zásadních rozhodnutí. Proč právě roboti? Proč ruční kresba? Proč hratelnost bez jakýchkoliv dialogů?

Za první dva dny se údajně Machinaria prodalo stejné množství jako Samorostu 2 za celé čtyři roky, což tvůrcům poskytuje bezpečné zázemí pro další vývoj. Konkrétní plány sice nevyzradili, vedle plánů na verzi pro Live Arcade (ta bude na přání Microsoftu obsahovat řadu vylepšení a bonusů) ale pracují na něčem menším a nemělo by jít o Machinarium 2. Mezitím Jakub spolupracuje s Janem Svěrákem na loutkovém filmu Kuky se vrací, konkrétně dal podobu lesním potvorám a dalším loutkám. Tak tedy - zvukovou nahrávku celé přednášky si můžete nahrát zde (41 minut, 47 MB, dotazy z publika začínají ve 36. minutě). Kvalita zvuku je relativně uspokojivá, jen počítejte s tím, že Jakub hodně věcí prezentoval s použitím obrazu.

Ještě bych (vzhledem k bezmála roční prodlevě od posledního podcastu) chtěl připomenout, že stále funguje RSS do iTunes (viz ikonka v pravém modrém pruhu), odkud si můžete pohodlně stahovat nové (a vlastně i staré, pokud vám utekly) nahrávky prostřednictvím iTunes přímo do svého iPodu. Je mimochodem dost pravděpodobné, že tam zítra přidám další přednášky dříve než na blog...